Osobnosti si zmerali sily so žiakmi ZŠ Mukačevská v šachu a basketbale

03.08.2013 Prešov

Prešov 2. augusta (TASR) - Počas celého týždňa sa v Prešove odohrával 6. ročník medzinárodného šachového turnaja Prešov Open 2013. Jeho vyvrcholením bola dnes sprievodná akcia kalokagatia, teda spojenie duševnej hry, šachu, a telesnej hry, basketbalu. Sily si zmerali žiaci ZŠ na Mukačevskej ulici a osobnosti.
„Každý rok sa snažíme robiť aj dobrovoľné akcie, aby sme spropagovali šach aj na ulici. Tentoraz ide o spojenie telesného a duševného športu. Hráč na šachovnici ťahá pešiakom a potom má právo hodiť loptou aj na kôš. Body sa počítajú aj za koše, aj za partie. Za každý kôš je jeden bod a za jednu partiu má päť bodov. Vyhrá družstvo s väčším počtom bodov,“ popísal pravidlá hry organizátor podujatia Jaroslav Bánoci.
Na jednej strane hrá šesť osobností z Prešova na čele s primátorom Pavlom Hagyarim a na druhej strane sú deti, ktoré sú nádejami prešovského šachu.
Prešov Open je medzinárodným šachovým turnajom, ktorý sa tradične koná pod záštitou primátora mesta Prešov a Krajského šachového zväzu. Tento rok dosiahol podľa Bánociho počet prihlásených účastníkov takmer päťdesiatku šachistov. Sú tu šachisti nielen zo Slovenska, ale aj Česka a Francúzska.
Okrem tradičných podujatí šachových turnajov sa v poslednom období veľmi úspešne aktivizuje aj rozvoj šachu mladej generácie projektom Šach na školách, kde sú zapojené prešovské školy a každým rokom sa tento projekt teší čoraz väčšej obľube.
 

Vyberte región